Ghid (2026)

TVA în construcții și taxarea inversă (2026)

Ce trebuie să știe un meseriaș despre TVA în construcții în 2026: cota standard de 21%, plafonul de la care devii plătitor și — cel mai important — când se aplică de fapt taxarea inversă. Lămurim și cele mai întâlnite mituri.

Devizul calculează TVA-ul singurCum faci devizul

Actualizat

Deviz cu TVA calculat automat în Meșteru', corect pentru construcții
Devizul calculează TVA-ul singur, în Meșteru'.
Pe scurt: cota standard de TVA e 21% (din august 2025) și se aplică și manoperei de construcții, dacă ești plătitor. Taxarea inversă nu se aplică manoperei tale — ea privește livrarea de construcții și terenuri între plătitori de TVA. Sub plafonul de 395.000 lei poți rămâne neplătitor și facturezi fără TVA.

Cotele de TVA în 2026

De la 1 august 2025, cota standard de TVA în România este 21%. Tot atunci, cotele reduse anterioare au fost comasate într-o cotă redusă unică de 11%, aplicabilă unor categorii expres prevăzute de lege. Pentru manopera obișnuită de construcții facturată de un plătitor de TVA se folosește cota standard de 21%. Nu există o cotă specială, mai mică, „pentru manoperă".

ElementValoare 2026Observații
Cotă standard TVA21%din 1 august 2025
Cotă redusă11%categorii expres prevăzute de lege
Plafon scutire TVA395.000 leicifră de afaceri, din septembrie 2025
Valori orientative, verificate octombrie 2026. Confirmă în Codul fiscal și la ANAF.

Plătitor sau neplătitor de TVA?

Ca meseriaș, nu ești obligat să fii plătitor de TVA de la început. Obligația apare doar dacă depășești plafonul de scutire — 395.000 lei cifră de afaceri (prag valabil din septembrie 2025). Sub plafon poți rămâne în regim de scutire: facturezi fără TVA, dar nu poți deduce TVA-ul de pe materialele și sculele pe care le cumperi. Te poți înregistra și voluntar, dacă îți convine deducerea.

Taxarea inversă: ce este și când se aplică de fapt

Aici e cea mai mare confuzie. Mulți cred că la lucrările de construcții „se dă cu taxare inversă" pe manoperă. Nu e așa în România. Taxarea inversă (reglementată de art. 331 din Codul fiscal) înseamnă că TVA-ul nu e plătit de furnizor, ci evidențiat de beneficiar — dar se aplică doar unor operațiuni expres prevăzute.

În legătură cu construcțiile, taxarea inversă privește livrarea de construcții, de părți de construcții și de terenuri a căror livrare e taxabilă, atunci când atât vânzătorul, cât și cumpărătorul sunt înregistrați în scopuri de TVA. Cu alte cuvinte, e vorba despre vânzarea imobilului, nu despre facturarea muncii tale de zugrav, faianțar sau instalator. Când facturezi manoperă către un client, aplici regimul normal: cu TVA (21%) dacă ești plătitor, sau fără TVA dacă nu ești.

Dacă ai o situație punctuală cu vânzarea unui imobil între firme plătitoare de TVA, acolo poate interveni taxarea inversă — dar e un caz specific pe care îl confirmi cu contabilul. Pentru restul lucrărilor curente, regula simplă e: manoperă = TVA normal.

Cum treci TVA-ul pe deviz fără să greșești

O formulă de TVA trasă strâmb în Excel îți poate schimba totalul fără să observi. De aceea e mai sigur să setezi o dată statutul tău (plătitor/neplătitor și cota) și să lași aplicația să calculeze. În Meșteru' subtotalul, TVA-ul și totalul se calculează singure pe fiecare deviz și factură, iar dacă ești neplătitor, prețurile ies fără TVA, cu mențiunea corectă.

Surse oficiale

Regimul TVA e reglementat de Codul fiscal (Legea nr. 227/2015, cu modificările ulterioare); taxarea inversă e la art. 331, iar cotele și plafonul de scutire au fost modificate prin actele normative din 2025. Verifică textul în vigoare și ghidurile ANAF: anaf.ro, legislatie.just.ro. Verificat octombrie 2026.

Acest material are rol informativ și nu constituie consultanță fiscală. Pentru situația ta concretă (în special cazurile de taxare inversă), consultă un contabil sau ANAF.

Întrebări frecvente

Ce cotă de TVA se aplică în construcții în 2026?

Cota standard de TVA în România este 21% (din 1 august 2025) și se aplică și lucrărilor de construcții facturate de un plătitor de TVA. Nu există o cotă specială „de construcții" pentru manoperă. Dacă nu ești plătitor de TVA, facturezi fără TVA.

Se aplică taxarea inversă la manopera de construcții?

Nu. În România, taxarea inversă nu se aplică, ca regulă generală, serviciilor și manoperei de construcții. E un mit răspândit. Taxarea inversă (art. 331 din Codul fiscal) se aplică la anumite operațiuni, printre care livrarea de construcții, părți de construcții și terenuri între persoane înregistrate în scopuri de TVA — nu la facturarea manoperei tale.

Atunci când se aplică taxarea inversă în construcții?

La vânzarea (livrarea) de construcții, părți de construcții și terenuri a căror livrare e taxabilă, atunci când atât vânzătorul, cât și cumpărătorul sunt înregistrați în scopuri de TVA. În acest caz, TVA-ul nu se plătește de vânzător, ci se evidențiază de cumpărător (taxare inversă). Verifică textul exact al art. 331 pe surse oficiale.

Trebuie să fiu plătitor de TVA ca meseriaș?

Nu obligatoriu. Ești obligat să te înregistrezi doar dacă depășești plafonul de scutire (395.000 lei cifră de afaceri, prag valabil din septembrie 2025). Sub plafon poți rămâne neplătitor: facturezi fără TVA, dar nu deduci TVA-ul de pe achiziții. Te poți înregistra și voluntar.

Cum pun TVA-ul pe deviz dacă sunt neplătitor?

Treci prețurile fără TVA și scrii clar pe deviz că nu ești plătitor de TVA (prețurile nu includ TVA). În Meșteru' setezi o dată statutul tău de TVA, iar devizele și facturile ies corect de fiecare dată.

Cum mă asigur că nu greșesc calculul de TVA?

Cel mai sigur e să nu calculezi manual. În Meșteru' setezi cota (21%, 11% unde e cazul, sau fără TVA) o dată, iar aplicația calculează singură subtotalul, TVA-ul și totalul pe fiecare deviz și factură.

Lasă devizul să calculeze TVA-ul în locul tău

14 zile gratis, fără card. Setezi o dată dacă ești plătitor de TVA și cota, iar fiecare deviz și factură ies cu subtotal, TVA și total corecte, automat.

Începe gratuit 14 zile

✓ Fără card de credit ✓ Configurare în 2 minute ✓ Anulezi oricând

Legate de asta

Sau fă-ți devizul direct în programul de devize Meșteru'.

Începe gratuit — fără card